20. фестивал европског и независног филма

Нови Сад 4-28 децембар

Grad Novi Sad Republika Srbija izvrsno_vece kcns
Енглески назив:
Nordisk shorts – 2013
Датум:
26.12.2016
Време:
20:00 часова
Локација:
Филмски салон

Инвазија пужева

Slug Invasion, Denmark, 2012 , 6′, анимирани

Режија / Director: Morten Helgeland

Специјално признање младог жирија, Филмски фестивал у Оденсеу, Данска, 2012.

Како свиће јутро у једном норвешком предграђу, башта постаје бојно поље за крвави рат између пужева голаћа, гладних убица, и педантне, старије жене. У рату и глади све је дозвољено!

As morning dawns on a Norwegian suburb, a garden becomes the battleground for a bloody war between hungry killer-slugs and a tidy, elderly woman. All is fair in hunger and war!

Морам ли ја о свему да бринем?

Do I Have to Take Care of Everything?, Finland / 2011 / 7’

Режија / Director: Selma Vilhunen

Комедија о хаотичном јутру једне породице, посебно о мајци која је убеђена да је најбоље да она брине о свему. Породица Кетонен спрема се да крене на венчање, али за почетак касно су се пробудили, а у журби све иде како не треба.

A comedy about a chaotic morning in a family with kids, and a mother convinced that it’s best to take care of everything herself.

Мале ствари

Small Things, Island / 2011 / 15′, кратки играни

Режија / Director: Davíð Óskar Ólafsson

Петер је неочекивано позван да дође на посао иако има слободан дан. Његово је да одлучи хоће ли радити. Све после тога је ствар судбине.

Peter is unexpectedly called in to work on his day off. A series of events evolves, affecting more people than just him.

Ö

Ö, Finland / 2011 / 12′,  Children/Youth, анимирани

Режија / Director: Kari Juusonen

Најбољи кратки филм, Фестивал кратког филма у Хелсинкију, 2011.

Једно створење открива мало острво, усред бескрајног мора, и настањује се на њему. Оно штити своје царство од уљеза, али на крају један ипак успева да уђе. Уљезу се не допада ово царство, и када га напушсти, створење почиње да се осећа на острву као у затвору.

A creature discovers a little island in the middle of an endless sea and settles there. He fights to keep intruders from his empire but one finally makes it to shore. The intruder does not want the kingdom, and after the intruder has left, the reef begins to feel like a prison.

Рој

Swarming, Finland / 2011 / 8′, анимирани

Режија / Director: Joni Männistö

Награда Душан Вукотић, Анимафест, Загреб, 2012; Гранд Приx, Међународни фестивал анимираног филма у Бањалуци; Награда High Risk, Међународни фестивал анимираног филма Fantoche, Немачка и још 20 међународних награда

Jeднoг сунчaнoг дaнa у шуми, рaдoзнaли дeчaк истрaжуje прирoду. Oн прoнaлaзи мртву птицу пуну бубa и пoчињe дa сe игрa сa њимa.

A child discovers life inside a dead bird and starts to play with it.

Ја без тебе

Me Without You, Denmark  / 2011 / 20′ документарни

Режија / Director: Aage Rais-Nordentoft

Но је живео са старијом сестром током целог детињства, али се она сада сели у Јапан на годину дана. Наравно, он сада може да пребаци своје бубњеве у њену собу и први пут у животу неће бити досадни млађи брат. Али, да ли ће то моћи да надомести празнину коју је она оставила у кући и његовом срцу?

No has lived with big sister Metha all of his young life, but she is moving to Japan for a whole year. Sure, he can move his drum kit into her room and for the first time won’t be just an annoying little brother. But can he fill the emptiness that she has left in the house and in his heart?

Терет

Load, Denmark / 2012 / 6′, анимирани

Режија / Director: David René Christensen

Човек оптерећен обавезама и под теретом тежине свог посла одлази на путовање које мења његов поглед на живот.

A man covered in responsibilities and burdened by the weight of his work is swept away on a journey that changes his perception of life.

Топлотни удар

Heat Wave, Sweden / 2011 / 15′, играни

Режија / Director: Adina Belin

Почасно признање, Нордијска панорама, Финска, 2012.

Лето је и у граду је завладала велика врућина. Вера живи са својим егоцентричним момком. У стану поред, живи Тове са мајком која сакупља звукове. Heat Wave је драма без дијалога, о томе како је када се човек осећа заробљеним и о могућности да се ослободи.
It’s summer and a heat wave has descended on the city. Vera lives with her egocentric boyfriend. Next door, Tove lives with her mother who collects sounds. A wordless drama about being trapped, and about the possibility of breaking free.

%d bloggers like this: