20. фестивал европског и независног филма

Нови Сад 4-28 децембар

Grad Novi Sad Republika Srbija izvrsno_vece kcns
Енглески назив:
Nordisk shorts – 2011
Датум:
19.12.2016
Време:
20:00 часова
Локација:
Филмски салон

Испод површине

Under The Surface, Finland, 2009, 7 мин. кратки играни

Режија / Directori: Veera Lehtola & Aino Ahokas

Награде: Признање на Филмском фестивалу Nordic Glorz Arktisen upeeta, Finska

Сећања на једно лето из детињства поред напуштеног базена.

Memories of one childhood summer around an abandoned swimming pool.

Преко ограде 

Over The Fence, Finland, 2009, 30′ , кратки играни

Режија / Director: Hamy Ramezan

Награде:

Специјално признање на Међународном фестивалу краткометражног филма у Клермон-Ферану, Француска; Најбољи документарни краткометражни филм на Светском филмском фестивалу краткометражних филмова, Канада; Награда за најбољи филм на Међународном фестивалу краткометражних филмова у Curtocircuitо, Шпанија; Друга награда на Међународном фестивалу кратометражних филмова у Драми, Грчка; Најбољи краткометражни играни филм на Међународном филмском фестивалу у Калгарију, Канада.

Шеснаестогодишњи Томи не верује никоме и жели да заштити своју млађу сестру Аино од опасности које је вребају у животу. Аино се, ипак, брзо мења. У страху од самоће, Томи покушава да заустави своју сестру, али је друге људе немогуће контролисати на силу.

Sixteen-year-old Tomi trusts no one and wants to protect his little sister Aino from the dangers of the world. But Aino is changing fast. Due to his fear of loneliness, Tomi tries to stop his sister, but you can’t control another person by force.

Инцидент код банке

Incident By A Bank, Sweden, 2010, 12′ кратки експериментални

Режија / Director: Ruben Östlund

Награде:

“Златни медвед” за најбољи краткометражни филм на фестивалу Берлинале, Немачка; Сребрни змај на Филмском фестивалу у Кракову, Пољска; Награда студентског жирија за краткометражни филм на Филмском фестивалу у Кракову, Пољска; Номинован за ЕФА награду за краткометражни филм на Филмском фестивалу у Корку, Ирска; Специјална награда жирија на Филмском фестивалу у Бадалони, Шпанија; Специјално признање жирија на Aspen Shortsfest, САД.

Детаљан и духовит приказ једне неуспеле пљачке банке: у само једном кадру више од 96 људи пред камером изводи детаљну кореографију. Филм је снимљен према стварном догађају који се десио у Стокхолму у јуну 2006. године.

A detailed and humorous account of a failed bank robbery: A single take where roughly 100 people perform a meticulous choreography for the camera. „Incident by a bank“ recreates an actual event that took place in Stockholm in June 2006.

Доброчинитељ

Samaritan, Norway, 2010, 29′ кратки играни

Режија / Director: Magnus Mork

Награде:

Норвешка национална филмска награда; Најбољи норвешки кратки филм; Награда Стаклени чаша на Фестивалу норвешких краткометражних филмова, Норвешка; Награда главног жирија за изванредни краткометражни филм у категорији драме на Фестивалу краткометражног филма у Оутфесту, САД; Најбољи филм на Фестивалу Iris Prize, Велика Британија; Најбољи краткометражни филм на фестивалу лезбејских& геј филмова, Сијетл, САД

Кнут је средовечан, усамљени мушкарац коме је очајнички потребно друштво. Мирза је илегални емигрант коме је очајнички потребна помоћ… Да ли је у питању однос међу људима из различитих класа или пријатељство? Ово је прича о томе шта се дешава када неко води рачуна о другој особи и када неко искоришћава некога, када неко неког користи или злоупотребљава.

Knut is a middle aged lonely man, in desperate need of company. Mirza is an illegal immigrant in need of every help he can get… An unequal relation or a possible friendship? A story touching upon the limits between taking care of and taking advantage of, using or being abused.

 

Берик

Berik, Denmark, 2010,15′ кратки играни

Режија / Director: Daniel Joseph Borgman

Награде:

Гран При ТВ станице Канал+ на Недељи критике у Француској; Специјално признање Politiken Fonden у Бустеру – на Међународном филмском фестивалу за децу и омладину,Копенгахен, Данска; Награда ЕФА Ган на Међународном филмском фестивалу у Гану, Белгија

11-годишњи Адил је од локалног мангупа украо његову омиљену фудбалску лопту и изгубио је. 35-годишњи Берик, који је услед радијације ослепео, проналази лопту и носи је кући. Дирљива прича о самоћи и пријатељству.

Adil, 11, has stolen the local bullies’ prized football, and lost it. Berik, 33, blind from radiation poisoning, has found the ball and taken it home. A moving story about loneliness and friendship

%d bloggers like this: