20. фестивал европског и независног филма

Нови Сад 4-28 децембар

Grad Novi Sad Republika Srbija izvrsno_vece kcns
Енглески назив:
Nordisk shorts – 2010
Датум:
18.12.2016
Време:
20:00 часова
Локација:
Филмски салон

Ана

Anna, Denmark,  2009, 35 min, кратки играни

Режија / Director: Rúnar Rúnarsson

Најбољи нордијски кратки играни филм, Фестивал Пет градова, Рејкјавик 2009.

Ана је дванаестогодишња девојчица која живи у малом рибарском селу. Налази се на животној раскрсници. Свет око ње се мења – као и она. Овај филм описује како понекад изгледа немогуће поделити сва осећања која нас муче и како је тешко веровати људима.

Anna is a 12-year-old girl living in a small fishing village. She is at a crossroads in her life. Her surroundings are changing – and so is she. A film about how sometimes it seems impossible to share all the emotions that we struggle with, and about how difficult it is to put our trust in others.

Рибе

Fish, Sweden, 2008, 10 min, играни експериментални

Режија / Director: Åsa Johannisson

Nagrade / Awards: The Canal+ Prize

Гердин једини пријатељ је златна рибица која је недавно угинула. Потпуно је сама. Коначно доноси одлуку да купи нову рибицу. По повратку кући, схвата да су врата стана остала закључана изнутра и да мора да уђе у стан преко терасе, пењући се уз стуб! Пала је и скоро испустила рибу, а онда се појавио спасилац…

Gerd’s only friend is a goldfish that recently died. She’s alone. Finally she decides to buy a new fish. Back at home she discovers that she has locked herself out – she has to climb up by the balcony pole! She falls, almost dropping the fish and a man appears to rescue…

Између снова

Between Dreams, Finland / Russia, 2009, 11 min, документарни,

Режија / Director: Iris Olsson

Посебно признање жирија Филмског фестивала Тампере 2009.

Овај кратки документарни филм описује путнике треће класе који спаваћим колима трансибирске железнице путују кроз Русију. О чему сањају ови путници и који ће се од њихових снова остварити?

A short documentary about a third-class sleeping car on the Trans-Siberian railway travelling through Russia. What are the passengers dreaming of, and which of their dreams come true?

Снови из шуме

Dreams from the Woods / Drömmar från skogen, Sweden, 2009, 9 min, анимирани

Режисер / Director: Johannes Nyholm

Једног дана Девојчица је оставила свог пријатеља Велику птицу и отиснула се у свет у потрази за авантуром.  Али, кад зађе у дубоку шуму, Смрт је заводи предивном мелодијом на флаути и она се изгуби. Ово је анимирани филм на тему љубави и туге.

One day the Girl leaves her friend the Big Bird to seek adventures in the world. But she gets lost in the deep forest, lured by the melodies of Death’s beautiful flute. A shadow-puppet story about love and sorrow.

 

Сатирање 

Seeds of the Fall / Slitage, Sweden, 2009, 17 min, кратки играни

Режисер / Director: Patrik Eklund

Награде: Посебно признање жирија на Међународној недељи критике у Кану

Средовечни пар, Ролф и Ева, живе у вези без страсти. Стално се свађају. Ева је сексуално фрустрирана. Једне вечери покушава да заведе Ролфа. Он је одбије, али се потом деси нешто што ће заувек променити њихову везу.

Middle-aged couple, Rolf and Eva, live in a passionless relationship. They wear and tear at each other and Eva begins to feel sexually frustrated. One night she tries to seduce Rolf. He dismisses her, but then something happens that will change their relationship forever.

%d bloggers like this: