20. festival evropskog i nezavisnog filma

Novi Sad 4-28 decembar

Grad Novi Sad Republika Srbija izvrsno_vece kcns
Engleski naziv:
Nordisk shorts – 2013
Datum:
26.12.2016
Vreme:
20:00 časova
Lokacija:
Filmski salon

Invazija puževa

Slug Invasion, Denmark, 2012 , 6′, animirani

Režija / Director: Morten Helgeland

Specijalno priznanje mladog žirija, Filmski festival u Odenseu, Danska, 2012.

Kako sviće jutro u jednom norveškom predgrađu, bašta postaje bojno polje za krvavi rat između puževa golaća, gladnih ubica, i pedantne, starije žene. U ratu i gladi sve je dozvoljeno!

As morning dawns on a Norwegian suburb, a garden becomes the battleground for a bloody war between hungry killer-slugs and a tidy, elderly woman. All is fair in hunger and war!

Moram li ja o svemu da brinem?

Do I Have to Take Care of Everything?, Finland / 2011 / 7’

Režija / Director: Selma Vilhunen

Komedija o haotičnom jutru jedne porodice, posebno o majci koja je ubeđena da je najbolje da ona brine o svemu. Porodica Ketonen sprema se da krene na venčanje, ali za početak kasno su se probudili, a u žurbi sve ide kako ne treba.

A comedy about a chaotic morning in a family with kids, and a mother convinced that it’s best to take care of everything herself.

Male stvari

Small Things, Island / 2011 / 15′, kratki igrani

Režija / Director: Davíð Óskar Ólafsson

Peter je neočekivano pozvan da dođe na posao iako ima slobodan dan. Njegovo je da odluči hoće li raditi. Sve posle toga je stvar sudbine.

Peter is unexpectedly called in to work on his day off. A series of events evolves, affecting more people than just him.

Ö

Ö, Finland / 2011 / 12′,  Children/Youth, animirani

Režija / Director: Kari Juusonen

Najbolji kratki film, Festival kratkog filma u Helsinkiju, 2011.

Jedno stvorenje otkriva malo ostrvo, usred beskrajnog mora, i nastanjuje se na njemu. Ono štiti svoje carstvo od uljeza, ali na kraju jedan ipak uspeva da uđe. Uljezu se ne dopada ovo carstvo, i kada ga napušsti, stvorenje počinje da se oseća na ostrvu kao u zatvoru.

A creature discovers a little island in the middle of an endless sea and settles there. He fights to keep intruders from his empire but one finally makes it to shore. The intruder does not want the kingdom, and after the intruder has left, the reef begins to feel like a prison.

Roj

Swarming, Finland / 2011 / 8′, animirani

Režija / Director: Joni Männistö

Nagrada Dušan Vukotić, Animafest, Zagreb, 2012; Grand Prix, Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci; Nagrada High Risk, Međunarodni festival animiranog filma Fantoche, Nemačka i još 20 međunarodnih nagrada

Jednog sunčanog dana u šumi, radoznali dečak istražuje prirodu. On pronalazi mrtvu pticu punu buba i počinje da se igra sa njima.

A child discovers life inside a dead bird and starts to play with it.

Ja bez tebe

Me Without You, Denmark  / 2011 / 20′ dokumentarni

Režija / Director: Aage Rais-Nordentoft

No je živeo sa starijom sestrom tokom celog detinjstva, ali se ona sada seli u Japan na godinu dana. Naravno, on sada može da prebaci svoje bubnjeve u njenu sobu i prvi put u životu neće biti dosadni mlađi brat. Ali, da li će to moći da nadomesti prazninu koju je ona ostavila u kući i njegovom srcu?

No has lived with big sister Metha all of his young life, but she is moving to Japan for a whole year. Sure, he can move his drum kit into her room and for the first time won’t be just an annoying little brother. But can he fill the emptiness that she has left in the house and in his heart?

Teret

Load, Denmark / 2012 / 6′, animirani

Režija / Director: David René Christensen

Čovek opterećen obavezama i pod teretom težine svog posla odlazi na putovanje koje menja njegov pogled na život.

A man covered in responsibilities and burdened by the weight of his work is swept away on a journey that changes his perception of life.

Toplotni udar

Heat Wave, Sweden / 2011 / 15′, igrani

Režija / Director: Adina Belin

Počasno priznanje, Nordijska panorama, Finska, 2012.

Leto je i u gradu je zavladala velika vrućina. Vera živi sa svojim egocentričnim momkom. U stanu pored, živi Tove sa majkom koja sakuplja zvukove. Heat Wave je drama bez dijaloga, o tome kako je kada se čovek oseća zarobljenim i o mogućnosti da se oslobodi.
It’s summer and a heat wave has descended on the city. Vera lives with her egocentric boyfriend. Next door, Tove lives with her mother who collects sounds. A wordless drama about being trapped, and about the possibility of breaking free.

%d bloggers like this: