20. festival evropskog i nezavisnog filma

Novi Sad 4-28 decembar

Grad Novi Sad Republika Srbija izvrsno_vece kcns
Engleski naziv:
Igor Toholj presents: Festival of the Music Documentary Films Dok'n'Ritam
Datum:
23.12.2016
Vreme:
22:30 časova
Lokacija:
Velika sala

Glavni cilj festivala koji se održava u Domu kulture Studentski Grad na Novom Beogradu  je da se mladi upoznaju sa popularnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima kroz dokumentarni film. Ovo je događaj koji promoviše autore koji u svom radu spajaju film i muziku.  Na prvom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma bilo je prikazano ukupno 19 filmova, od toga 9 u regionalnom takmičarskom programu. Na festivalu su vođeni razgovori sa autorima filmova, predstavljane su muzičke knjige i dokumentarci u nastanku.

 

Poslednjih 100

The Last 100 , Croatia, 2014, 37 min.

Režija / Director: Morana Komljenović,

Nagrada žirija Festivala / Jury Prize  – Best film

Film prati zbivanja tokom poslednjih sto dana aktivnosti jednog od najstarijih rok klubova na ovim prostorima – kultnog riječkog kluba „Palah”, koji je osnovan 1969. Taj klub bio je oaza slobodnog mišljenja i okupljanja najrazličitijih umetnika. U njemu su nastupali i Arsen Dedić i Džoni Štulić. Klub je zatvorio vrata 2013. godine nakon 45 godina rada. Film prati emotivne procese kroz koje prolaze zaposleni u klubu odbrojavajućim sate do kraja – ili do novog početka.

The documentary film The Last 100 portrays the events during the last 100 days of the cult club Palach in Rijeka. After 45 years, the club closed its doors permanently in May 2013. The film The Last 100 is a memento to a period on Rijeka’s club scene. Without exploring the club’s history, the film paints a picture of the employees’ and club managers’ emotional processes during the final countdown to the end (or a new beginning?).

%d bloggers like this: